Veranderen van interieur is voor veel van ons toch een opgave. Interieurjunkie, liefhebber of leek; naast tijd neemt de ene actie weer een ander gevolg met zich mee. Of het veranderen nou uit passie of uit pure noodzaak is; het is goed om te weten uit welke elementen jouw interieur bestaat.

Het fundament van jouw interieur heb je te pakken wanneer je verandering te lijf gaat met behulp van de ‘5 interieur pilaren’.

Het interieur laat zich opdelen in 5 belangrijke onderdelen: plafond, wand, vloer, meubelen en accessoires. Samen creëer je harmonie en eigenheid. Stapsgewijs neem ik jullie mee langs de verschillende ‘pilaren’ met haar tips en trucs!

1: Het plafond

Het traditionele beeld van het plafond, zoals veel van ons deze kennen, is de variant waarbij het plafond lichter is dan wand en vloer.

Dit zegt niet dat deze optie daarom het best is. Met het plafond zijn veel optische effecten te behalen. Hoe donkerder het plafond, hoe lager de ruimte optisch lijkt. Hoe lichter het plafond, hoe hoger de ruimte optisch lijkt. Kies je voor een plafond in dezelfde (lichte) kleur als de muur, dan lijkt de ruimte groter doordat je geen scheidingslijnen ziet.

2: De wanden

‘Donkere’ kleuren op tegenoverstaande wanden versmallen de ruimte en maakt de ruimte optisch dieper. Lichte kleuren op tegenoverstaande wanden hebben precies het omgekeerde effect, deze truc maakt de ruimte optisch breder en korter. Wanneer er geen behoefte is aan kleur trucs. Kies dan kleur op een wand waar het meest natuurlijk licht op valt!

3: De vloer
Vloeren zijn er in alle soorten en maten, wat jij mooi vindt is erg persoonlijk! Bij het leggen van een vloer in stroken, of dit nou hout, laminaat, pvc of vinyl is of misschien zelfs vloerbedekking, je hebt twee manieren om het leggen te benaderen. De stroken kun je met het licht mee leggen zodat je optisch het licht door de ramen de ruimte in brengt. Of je legt de richting van de stroken zo dat je de kamer optisch breder of langer kan maken.

4: Meubelen:
Ga op zoek naar harmonie qua kleur en materiaal. Herhaling van kleuren op verschillende plekken zorgt voor balans. Bang dat je interieur saai wordt? Kies verschillende structuren in dezelfde tinten. Op deze manier hou je het interieur spannend.
Op elke stijl van toepassing: dezelfde tinten in verschillende materialen en/of structuren…
…maar een complete vertaling van eigen kleurwensen, gemixt en gematcht, mag natuurlijk ook!

5: Accessoires:
Trends zijn belangrijk en erg leuk maar veranderen vaak! Ga in je interieur in de basis voor onderscheidenheid en met elementen die dicht bij jezelf staan. Verknocht op dat ene antieke krukje of die opzichtige vaas? Zet het gewoon neer!

Werk met een eye-catcher!

Accessoires in een andere kleur dan de keuzes voor je wand/meubel? laat deze dan op meerdere plekken terugkomen

Combineer verschillende accessoires op één plek, mix, match en Do It Yourself (DIY)

bron: Koenders Interieurontwerp & Styling en Pinterest